Vaniljorkidé

Vaniljorkidé

Vaniljorkidén kommer ursprungligen från Centralamerika men odlas nu för export i Mexiko, Reunion, Tahiti, Madagaskar och Indonesien. Det är en klättrande orkidé med en centimetertjock stjälk. Tjocka blad som kan bli upp till 15 cm långa. På blomstjälkarna sitter ljust gulgröna blommor tätt. Den har långa, upp till 25 cm, hängande frökapslar som är cylinderformade. De pollineras av Melipona bin/steklar. Vaniljorkidén kan klättra sig 30 meter hög så på plantager växer de på träd eller stavar som kan vikas ner till en höjd som kan nås när det är dags att skörda. Det är en arbetskrävande produktion och det gör vanilj till den näst dyraste kryddan efter saffran. Blommorna är handplockade och en genomsnittlig arbetare pollinerar mellan 1000 till 2000 blommor varje dag. vaniljorkideEfter åtta månader skördas de nästan mogna frukterna och doppas i varmt vatten för att stoppa dem från att mogna mer och torkas sedan i fem månader. För att undkomma denna långa, dyra process har det framställts syntetiska ämnen som ska smaka som äkta vanilj. Doft och smak av en äkta orkidéböna eller frukt går dock inte att jämföra med de billigare extrakten.

Att odla vaniljorkidé hemma är svårt då det är en kraftig lian som vill klättra så det krävs att det finns mycket utrymme för den. Den är mycket snabbväxande.

Jorden ska vara väldränerad med större barkbitar i som inte samlar på sig fukt, det finns färdig orkidéjord att köpa i blomsterhandeln.

Den behöver en miljö som påminner om en tropisk regnskog. Det vill säga: mycket ljus utan direkt solljus mot den,fuktigt och varmt och undvik drag. Den behöver duschas dagligen med regnvatten i en blomspruta, tillsätt orkidénäring i vattnet under vår och sommar. Vaniljorkidén får inte vara helt blöt men den får inte heller torka ut. För att odla en vaniljorkidé som ger frukt krävs det att man uppfyller plantans alla krav. Det krävs ett växthus eller rum där temperaturen och ljusinsläppet kan kontrolleras. Välj en korg med bra dräneringshål i och fyll den med granbark och en jordbaserad orkidéblandning. Skär av en tredjedel av vaniljorkidén rötter med en steril kniv. Placera plantan i korgen och fyll upp med barkblandningen. Det krävs en kraftig gren eller stolpe som vaniljorkidén kan klättra på. Temperaturen bör ligga runt 30°C på dagen för att sedan gå ner till 10°C om natten. En fläkt behövs för luftcirkulationen och fukt för att få till något som liknar orkidéns ursprungliga miljö. Med mycket skicklighet och lite tur kan din orkidé bära blommor och inom 8-9 månader ge frukt. Vid vattningen ska växten hållas jämnt fuktig förutom toppen på den som gärna får torka ut mellan vattringarna. Då vaniljorkidén behöver mycket fukt omkring sig är det lätt att mögel börja växa. Se till att plantera om växten om du upptäcker det, annars räcker det om du planterar om den en gång om året och ser över rötterna noga. Delning av plantan kan ske i samband med omplanteringen.

Vanilj används flitigt i både matlagning och bakning. Vaniljens doft sägs vara lugnande och minska frustrationer och ilska.