Dendrobium orkidé

Dendrobium orkidé

Namnet Dendrobium kommer från de grekiska orden för träd (dendron) och liv (bios) dvs. trädlevande. De flesta arterna är epifyter, dvs. de växer på andra träd och växter. Det finns även litofyter, då växer de på stenar och klippor. Dendrobiumsläktet tillhör familjen orkidéer och innehåller ca 1200 arter. De olika arterna har anpassat sig efter olika klimat då de växer på många olika ställen. De finns utspridda över stora delar av Asien, Australien och Nya Zeeland. Där finns det arter som växer uppe i de kalla bergen, i tropiska regnskogar och i varma öknar. Därför är det svårt att ge generella råd om hur Dendrobium orkidéer ska skötas då det varierar mycket. Vissa arter behöver stora temperaturskillnader för att blomma medan vissa kan stå på samma plats, i samma fönster, året om.

DendrobiumDendrobium orkidéerna har en tjock stjälk som kan bli meterlånga. En del arter har en stjälk som är täckt av små fina hår. De olika arterna återfinns i alla färger utom svart. De kan växa uppåt eller vara hängande. Blommorna kan sitta ensamma eller tillsammans i grupper beroende på art.

Det finns Dendrobiumarter som används inom naturläkemedel, Dendrobium nobile används flitigt i den traditionella kinesiska medicinkonsten. Inom den traditionella kinesiska medicinkonsten tillreds dendrobium vanligtvis som ett hälsosamt örtte. Dendrobium nobile extrakt är numera även relativt vanligt inom hälsokosten där den används för att stärka immunförsvaret och öka fettförbränningen.

Orkidén trivs bäst i en genomskinlig plastkruka fylld med orkidékompost. Den innehåller grova barkbitar som ser till att dräneringen är bra. Vattna väl en gång och häll av allt vatten som samlas i botten av ytterkrukan. Tillsätt orkidénäring till det kalkfria vattnet, gärna regnvatten. Duscha växten regelbundet med en blomspruta. Vissa arter kräver vattning två gånger per vecka. När orkidén har blommat färdigt räcker det att vattna en gång varannan vecka så växten går in i viloläge. Vissa arter måste torka ut helt för att blomning ska kunna ske igen. Under november till januari ska de arterna inte få något vatten alls och stå svalt under vilan, max 15°C men inte under 5°C.

Hur Dendrobium orkidén ska skötas märker du skiljer sig åt mellan arterna. Du kan se till artens ursprung och miljö för att få en idé om hur den bäst sköts. Blomningen sker oftast under vår och vinter efter att den fått vila på en plats med lägre temperatur och mindre vattning.

Dendrobium orkidéer gillar att stå ljust och ha bra cirkulation på luften omkring den. På sommaren trivs de flesta arterna ute men den ska inte stå i direkt solljus då solen mitt på dagen är för stark.

Dendrobium orkidén klarar inte av etylen som bland annat utsöndras ur frukt. Det kan få blommor och knoppar att ramla av så ställ fruktskålen i ett annat rum än där du har din orkidé.

Orkidéer drabbas ibland av spinn som är små kvalster. De spinner ett nät som lägger sig som en gråaktig hinna på bladen. Det finns olika medel att köpa i blomsterhandeln eller så kan du blanda såpa och vatten i en blomspruta som du duschar bladen med. Upprepa tills du fått bort alla.

I blomsterhandeln säljs Dendrobium orkidéer både som krukväxter och som snittblommor. Ofta blir bulberna på plantan större för varje år. Så en liten planta kan växa sig mycket stor på bara ett par år med rätt skötsel.

De har ingen speciell doft.