Brudblomma

Brudblomma

Brudblomma (Phalaenopsis spp) är en orkidé som också brukar kallas för just Brudorkidé. De kommer ursprungligen från Australien och Asien. Orkidén är en epifyt, det vill säga att den lever utanpå andra växter men tar inget vatten eller näring ifrån dem. I det vilda lever den ofta på träd och urholkningar.

BrudblommaVäxten (blomstängeln) blir upp till 100 cm hög. Den har långa ovala blad som blir ca 30 cm långa och vackra blommor som får en area på 8 cm. De flesta varianter av Brudblomman blommar under nästan hela året. De flesta är hybrider och deras blommor är oftast vita eller rosa med lite rött i. Hybriderna blommar oftast under vår och vinter. Blommorna sitter tillsammans i grupper i toppen av stängeln. Det är en av de lättaste orkidéerna skötselmässigt och bra för nybörjare. På våren ska de planteras om och det görs bäst i genomskinliga krukor som ger gott om plats för rötterna. Jorden ska vara en som är speciellt blandad för orkidéer och vara rik på mull. Orkidén mår inte bra av en jord med kalk i och det ska undvikas i vatten och näring också. Rötterna ska kunna spreta ut vid kanten på krukan och ovanför jorden. Orkidé hybrider blommar oftast under våren eller vintern och det är oftast hybrider som säljs hos de svenska blomsterhandlarna. På sommaren vill den stå väldigt varmt, gärna upp till 30°C och på en fuktig plats. Står den på en torrare plats utsätts de lättare för angrepp av sköldlöss och spinnkvalster. Spinnkvalster eller bara spinn som det också kallas är små fyrbenade djur som är besläktade med spindeldjuren. De är mindre än 1 mm långa och när du väl upptäcker att din orkidé har blivit angripen av spinn så har det oftast pågått under en längre tid. De spinner en grå hinna under bladen som gör att de ser gråsilvriga ut. Det finns olika sätt att bekämpa spinn med och ett av de mest vänliga för både miljö och blomma är att fylla en blomspruta med såpa och vatten. Spraya bladen och upprepa behandlingen många gånger tills plantan är fri från skadedjuren. Det finns andra effektivare medel att köpa hos din blomsterhandlare som kortar ner behandlingstiden men då såpa är något som man ofta har hemma så kan du börja behandlingen med det.

Orkidén vill stå ljust men inte i direkt solljus. På natten vill Brudblomman stå där det är några grader kallare och under vintern bör temperaturen också sänkas. Orkidéer har vanligtvis bulber som samlar vätskan i växten men Brudblomman saknar dessa. Så den här orkidén behöver hållas fuktig under blomningen genom att duschas med vatten ur en blomspruta. Spruta inte vatten på de utslagna blommorna. När Brudblomman har blommat färdigt gör det inget om plantan torkar ut mellan vattningarna. Under sommaren bör du tillsätta lite orkidénäring till vattnet varannan vecka. Under resten av året räcker det att ge extra näring en gång i månaden.

Brudblommor går att föröka med frön men det är är mycket svårt och tidskrävande. Det är inget du bör ge dig på om du inte har stor kunskap och erfarenhet av orkidéer.