Cattleya orkidé

Cattleya orkidé

Cattleya tillhör orkidéfamiljen Orchidaceae. Den innehåller 42 olika orkidéarter. De växer vilt från södra delen av tropiska Sydamerika upp till Costa Rica i Centralamerika. De trivs i varmare temperaturer om dagen, ca 24-29˚C. Om natten får gärna en temperatursänkning ske till 15,5-18˚C. De föredrar ett fuktigt klimat så för att efterlikna luftfuktigheten kan du ge den ett sprut om dagen med en blomspruta eller ställa en skål med vatten i närheten av växten.

cattleyaCattleya hybriderna finns i en mängd olika färger men ej klarblå eller svart. Blommorna kan bli mer än 15 cm stora.

Cattleya orkidén ska inte planteras i vanlig blomjord då det blir för fuktigt för växtens rötter och jorden kan bli möglig. Orkidén kan överleva ett tag men det är inte optimalt för plantans välmående. I det vilda växer den på andra växter, exempelvis träd och där rinner vattnet undan så den aldrig behöver stå med rötterna blöta. Det finns speciella jordblandningar för orkidéer att köpa i blomsterhandeln. Till din Cattleya ska du välja en med grova barkbitar i för att leda bort vattnet från rötterna på ett sätt som efterliknar orkidéns naturliga växtsätt. Börjar det dränera sämre eller om det angripits av mögel måste du byta ut jordblandningen och plantera om Cattleyan. Annars rekommenderas det att inte plantera om för ofta. Mellan två och tre år brukar man säga är lagom tid mellan omplanteringarna för då har rötterna växt och behöver en större kruka. Delning av Cattleyan sker vid omplanteringen. Dela aldrig en planta som har färre än sex bulber, varje delning måste ha minst tre st men gärna fler bulber. Bulberna ska vara spända och inte skrynkliga på en orkidé som mår bra.

När det är dags att vattna Cattleyan ska den genomvattnas och sedan torka ut ordentligt innan nästa vattning. Allt vatten som hamnar i ytterkrukan måste hällas ut så växten inte står i det. Det går också att fylla upp vatten i diskhon och sänka ner hela krukan i vattnet ett par minuter sedan får den rinna av ordentligt. Använd dig av rumstempererat vatten och orkidénäring. Cattleya orkidén vill ha speciell kväverik orkidénäring året om utan uppehåll. Lyft krukan för att känna på tyngden om växten behöver vattnas eller inte. En törstig orkidé har en lätt kruka medan en nyvattnad växt väger desto mer. Under blomning behöver orkidén mer vatten än under vintern när den vilar.

Cattleya orkidén trivs att stå ljust speciellt under morgon och eftermiddag. Den starka middagssolen mellan kl 11-15 bör undvikas. Bäst trivs den i ett fönster som vetter mor öst eller väst. Fönster mot norr blir för lite ljus för orkidén och fönster mot söder ger för starkt solljus. Den kan stå i ett rum med fönster åt söder men då kan du placera den lite längre in i rummet så inte solen ligger direkt på genom glasrutan. Ljusbrist kan visa sig på växtens blad som då blir mörkgröna. Har bladen istället gula är det ett tecken på att den stått i för starkt solljus. En frisk planta har ljusgröna blad.