Tjäna pengar på sticklingar

Tjäna pengar på sticklingar

Om man vill tjäna pengar på sticklingar gäller det att hålla koll på marknaden så att man vet vilka arter och varianter det går att få rejält betalt för. Ett annat alternativ är förstås att rikta in sig på något billigare sticklingar men se till att ha en hög produktion av dem.

Du kan läsa mer om hur du kan tjäna pengar på sticklingar hos hustle.se.

En bra plats att börja sina efterforskningar är familjen Kallaväxter (Araceae). Den innehåller nämligen många populära krukväxter där man kan få bra betalt för sticklingar – särskilt om man odlar ovanliga varianter; till exempel varianter som får flerfärgade blad istället för helgröna blad. Bra släkten att rikta in sig på är Alokasiasläktet (Alocasia), Filodendronsläktet (Philodendron), Monsterasläktet (Monstera) och Gullrankesläktet (Epipremnum).

philodendron silva

Om Monsterasläktet (Monstera)

Monsterasläktet (Monstera) innehåller ungefär 50 olika arter vilka är hemmahörandes i Central- och Sydamerika. De är anpassade efter ett tropiskt klimat och är gröna året runt.

Exempel på Monstera-arter som är populära krukväxter i Sverige är Adams revben (Monstera deliciosa), Liten monstera (Monstera adansonii) och Spetsmonstera (Monstera acuminata). Fönstermonstera (Monstera obliqua) är eftersökt, men ovanlig i handeln. Många krukväxter som säljs som Monstera obliqua är felmärkta Monstera adansonii.

Adams revben är en mycket vanlig krukväxt i Sverige. Den är lättskött och får stora dekorativa blad. Det brukar vara svårt att få den att bära frukt inomhus i Sverige, men den hålls för sina vackra blad – inte för sin frukt – så för de flesta hobbyodlare är det inte ett problem. Förutom den normala versionen av Adams revben finns de olika varianter, till exempel Borsigiana som inte får lika stora blad, Marmorata som får oregelbunda gula fläckar på bladen, Rubra där bladen har en rödaktig ton och Variegata (även kallad Albovariegata) där bladen får oregelbunda vita fläckar.

Liten monstera växer i både Central- och Sydamerika, inkusive Karibien. Den utvecklar ofta hål i bladen, och kallas på engelska Swiss cheese plant och Five holes plant. Liten monstera är en lättskött krukväxt, men brukar inte blomma inomhus. Eftersom den är en klätterväxt ska man helst förse den med saker att klättra på, så att den kan få växa som den gör i naturen. När den får klättra brukar den producera större blad än annars. Blomjorden få gärna innehålla torv och pH-värdet bör vara neutralt eller surt. När den får rätt förutsättnignar kan Liten monstera växa till sig snabbt och gå från förhållandevis liten krukväxt till massiv klätterväxt på ett halvår. Vill man kunna ta sticklingar från sin planta är det förstås en bra idé att ge den riktigt bra förhållanden eftersom den då växer snabbare och kan ”skördas” på sticklingar oftare.